Utazás közben, gyerekek mellett mi akad az ember kezében itt Felsö-Ausztriában

1914 őszén, sok szem mindent

2020/03/26. - írta: Skog

Akció volt a könyvesboltban tán egy éve is már és az erősen leárazott halomban turkálva akadtam az alábbi kincsre:

Lisbeth Exner und Herbert Kapfer : Verborgene Chronik 1914 /Herausgegeben vom Deutschen Tagebucharchiv/    2014 1. Ausgabe.

Olcsó volt. Nem vették. Nem is olyan régen megint láttam belőle egy példányt még jobban leárazva. Oké, hogy nem egy bestseller, de kár érte. Kíválló oktatási segédanyagnak, bármilyen háborúellenes oktatásra, tömegek hangulatváltozásának szemléltetésére és hitük mindent formáló erejének bemutatására. Döbbenetes egy mű, pedig csak naplóbejegyzések  serege 1914 július 27-e és 1915 január elseje közöttről. Amiknek a szerzői sokfélék, az akkori német nyelvterületről. Van itt művelt feleségtől az egyszerűbb emberekig sok mindenki, frontokról, hátországig. Félelmetes a korabeli stációkon végigmenni, ahogyan a lelkesedés és a gyűlöletből lesz sok minden, többnyire csak egy beismerés, hogy bárcsak lenne ennek a borzalomnak minnél hamarabb vége. Már októberben már van ilyen bejegyzés. Több mint négy évig tartott még utána. A hatása mindmáig érezhető. Az talán a legdöbbenetesebb, hogy mintha el sem múlt volna az a száz(106) év, vannak sorok, akár komplett bejegyzések, amit észrevétlenül lehetne a FB-on elsütni, nem lógnának ki.

Tényleg olvasásra érdemes, remélem kiadják magyarul is.

Van belőle egy bővített 1914-1918-as kiadás is.

5/5

verborgen_ch.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://labancnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6415560498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása