Utazásközben, gyerekek mellett mi akad az ember kezében itt Felsö-Ausztriában

Kém, aki szeretett engem

2018/09/06. - írta: Skog

A cím félrevezetö(pont ezért adtam), mert egy John Le Carré regényröl lesz röviden szó: A kém, aki bejött a hidegröl.

Le Carrét szeretem, de valahogyan ez a könyv nem fogott meg, nem ragadt rám a belsö feszültsége.

Valószínüleg a témaban való jártasságom miatt, rengeteg film és még több könyv "elintézése" után nekem ennek a münek szinte csak a negatívumai jutottak az eszembe, nyilván a abban a korban, 1963-ban jelent meg, ez egy korszakos könyv volt. Nem kérdés leszámol jó sok mítosszal, nem James Bond-i irányból világítja meg a geseftet. A geseft pedig szennyes, szürke. Ezt tényleg nagyon szépen mutatja be Le Carré, Liz halála egyértelmüen a brittek sara, hogy Leamas is feláldozható, de ez legalább az elejétöl tiszta. Èn Fiedler és Leamas "párviadalát" untam a leginkább, zavart Leamas karakterének egyszólamúsága.

A regényt nem olyan régen megint kitüntették, sok-sok díjjat nyert már vele Le Carré, de ezek szerint nem vagyok ebben sem mainstream.

Èn Christian Wessels és Manfred von Conta fordításában olvastam, németül.

Összegezve: nem rossz, de igazán jó sem. Filmben jobb volt. Filmen sajnos, úgy néz ki sajnos elöbb láttam.

3/5

images.jpg

Szólj hozzá!

Sör, komolyzene és Heuriger

2018/09/03. - írta: Skog

D. Magyar Imre: Bécs

Megvallom csalódtam. Rég olvastam Bécsröl úgy egyáltalán és tényleg rég olvastam Bécset értö könyvet. Jó a szerzö egy szót sem szólt az általam imádott "alternatív" Bécsröl, de ettöl még az elején nagyon korrekt kis münek ígérkezett. Nem állítom, hogy többet tudok Bécsröl, mint a szerzö és az sem igaz, hogy nem tudott újat mondani,de.

De: Az a komolyzenei, kultúrális szenvelgés, ami a könyv közepén jött, az több volt mint idegesítö. Nem érdekel sem Mozart, sem Beethoven, söt Falco sem. Itt a könyv nekem nagyon elment az anyámék generációjának az izlésének az irányába, de míg Sándor Erzsi stílusát zabálom, ez idegesített. Sajnálom.

Hála az égnek az utolsó három fejezet mintha az elsö hárommal együtt íródott volna, nagyon rendben volt. Az interjú a végén Paul Lendvaival pedig kíválló ráadás volt.

Minden összeszedve én mégis ajánlom a könyvet mindenkinek, aki többet akar tudni Bécsröl, mint az egyszeri fogyasztói turista.

Nálam 3/5.

Ui: Nem várom el hogy valaki, aki Bécsröl ír ismerje a alternatív szcénát, hogy sörözzön, mondjuk az EinBauMöbel-ben, esetleg ismerje a VUK-ot, de hogy az Ilona Stüberlen kívül van a kávéház oszt slussz, az nekem kemény volt. 

magyari.jpg

Szólj hozzá!

tudnivalók az Òperenciántúlról

2018/06/21. - írta: Skog

Kedves olvasó!

Ez egy olvasónapló egy Felsö-Ausztriai levéltáros tollából. Elsösorban magamnak, rokonaimnak és barátaimnak, hogy éppen mit olvastam el és az éppen mennyire tetszett. bejegyzés címe arra szeretne utalni, hogy a népmesei fordulat „az Óperenciás tengeren is túl” nem mást takar mit az Enns folyón túli vidék. Òperencia, itt lehet róla olvasni részletesen. Azt gondolom, hogy találóan fejezi ki mit szeretnék, saját meglehetösen speciális érdeklödésü, mostanában újra nekilendülö olvasmányaimat szeretném rendszerezni, egy létezö mégis sok szempontból nagyon is távoli helyen, mely manapság akár az Òperencián túli területnek is tünhet. Mind értelmileg, mind kulturálisan, mind történelmileg, ha a mai magyarországi nem tudományos, nem szakmai körök NERbirodalmi szempontjából nézelödünk. Onnan ma ez a mesék országa.

Igyekszem nyelvtanilag és stilárisan megfelelni a magyar nyelvtannak. Sajnos kivételt képez még mindig nálam a hosszú ö és hosszú ü, öket sajnos bonyolult elöcsalnom, így marad kissé zavaróan a majdnem mindenhol hosszú magánhangzók disszonanciája. Ember vagyok és hibázom, ezért ha valaki nyelvtani és tartalmi vagy esetleg értelmi hibát vél felfedezni, kérem szóljon!

A véleményeimért természetesen vállalom a felelösséget, nem leszek mainstream. 

Jó olvasást mindenkinek!

 haegar_buecher2.jpg

Szólj hozzá!